Ραγάδα Πρωκτού

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια μικρή ρωγμή (έλκος) που συμβαίνει στον βλεννογόνο του πρωκτού. Συνήθως εμφανίζεται στη μέση γραμμή του πρωκτικού δακτυλίου και προς τα πίσω (προς τη μεριά του κόκκυγα). Η θέση αυτή χαρακτηρίζεται ως 6η ώρα. Αν η παρουσία της είναι για πάνω από 6 εβδομάδες τότε χαρακτηρίζεται ως χρόνια.

Ποια τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;

Δημιουργεί οξύ πόνο κατά την κένωση. Η διάρκεια του πόνου τυπικά παρατείνεται ως και πάνω από 2 ώρες μετά την κένωση. Άλλο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία, η οποία γίνεται τυπικά αντιληπτή πάνω στο χαρτί υγείας ως ζωηρό κόκκινο αίμα. Πιο σπάνια οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα σπασμού των μυών του πρωκτού και του περινέου ή και κνησμό.

Ποια είναι τα αίτια της ραγάδας πρωκτού;

Ο τραυματισμός του βλεννογόνου του πρωκτού γίνεται λόγο της διόδου σκληρών κοπράνων, στα πλαίσια χρόνιας ή πρόσκαιρης δυσκοιλιότητας. Η μη τυπική θέση (6η ώρα) ραγάδας πρωκτού θα πρέπει να εγείρει την αναζήτηση και πιθανών άλλων αιτιών, όπως κολίτιδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καρκίνος κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;

Η διάγνωση γίνεται αντιληπτή από τον ιατρό ήδη με τη λήψη του ιστορικού και την περιγραφή των συμπτωμάτων. Η φυσική εξέταση της περιοχής είναι επίσης σημαντική για τη διάγνωση. Οι χειρισμοί κατά την δακτυλική εξέταση πρέπει να είναι ήπιοι για να μπορεί να ολοκληρωθεί η εξέταση. Ωστόσο, πολλές φορές είναι αδύνατη γιατί είναι πολύ επώδυνη, οπότε γίνεται εφικτή μόνο με χορήγηση αναισθησίας. Η διαδικασία αυτή καλείται «εξέταση υπό ναισθησία».

Ποια είναι η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού;

Κατά τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης των συμπτωμάτων , η αντιμετώπιση ενδέχεται να είναι επιτυχής μόνο με συντηρητικά μέτρα: χορήγηση ειδικών αλοιφών, μαλακτικά κοπράνων, υπακτικά, διατροφή πλούσια σε ίνες και νερό, άσκηση, χλιαρά ντους. Αν η ραγάδα είναι χρόνια μειώνεται αρκετά η αποτελεσματικότητα της συντηρητικής αγωγής.
Οι ειδικές αλοιφές που χορηγούνται για τοπική εφαρμογή περιέχουν ουσίες που χαλαρώνουν τους μύες του σφιγκτήρα, για να λυθεί ο σπασμός που διατηρεί την κατάσταση.
Άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η τοπική έγχυση Botox (βουτιλινικής τοξίνης Α). Η ένεση γίνεται στον έσω σφιγκτήρα προκειμένου να λυθεί ο σπασμός με την ίδια όπως πιο πάνω λογική. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται ανάλογα τη χρονιότητα, τη βαρύτητα, τον ασθενή.
Η χειρουργική παρέμβαση ως θεραπεία της ραγάδας πρωκτού περιλαμβάνει την κλασσική επέμβαση της πλάγιας έσω σφικτηροτομής, η οποία ενέχει μικρό κίνδυνο ακράτειας, αλλά και λιγότερο επεμβατικές τεχνικές όπως η εφαρμογή LASER, που είναι ασφαλής και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.