Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μια κήλη που συμβαίνει όταν τμήμα ενός κοιλιακού οργάνου διεισδύει μέσα από μια αδύναμη περιοχή (άνοιγμα) στο τοίχωμα της κοιλιάς και προεξέχει μέσω του ομφαλού προς το δέρμα σαν μία διόγκωση. Η διόγκωση αυτή μπορεί να είναι συνεχώς εμφανής (μη ανατάξιμη κήλη) ή να εξαφανίζεται αυτόματα ή με την άσκηση εξωτερικής πίεσης (ανατάξιμη κήλη). Η ομφαλοκήλη είναι συνηθέστερη σε βρέφη και νήπια, αλλά μπορεί να συμβεί σε άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη σχετίζεται με την εκ γενετής κατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού. Υπάρχουν παράγοντες που έχουν σχέση με την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της κήλης αυτής, όπως: η αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος, κατραστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πιεσης (δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας, άρση βάρους, εγκυμοσύνη, ασκίτης) κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Ιδιαίτερα κατά τα αρχικά στάδιά της είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διόγκωση της περιοχής του ομφαλού που είναι πιο εμφανής στην όρθια θέση ή κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. κατά τον βήχα)
  • Αίσθημα πίεσης ή βάρους στην περιοχή
  • Πόνος στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την άσκηση ή την άρση βάρους.
  • Ερυθρότητα του ομφαλού

Συμπτώματα, όπως συνεχής έντονος πόνος, ναυτία έμετος, πυρετός, δυσκοιλιότητα, έντονο φούσκωμα, μπορεί να σχετίζονται με περίσφιξη της κήλης που αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Ποια είναι η θεραπεία της ομφαλοκήλης;

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης στους ενήλικες είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος της περιοχής με ραφές και τοποθέτηση πλέγματος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή και λαπαροσκοπικά και οι τεχνικές ποικίλουν. Σήμερα προτιμάται ολοένα και περισσότερο η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει ιδιαίτερα όσον αφορά στον μετεγχειρητικό πόνο και την γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.