Μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Η Μετεγχειρητική κήλη είναι μια κήλη που εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση. Η κήλη αυτή συμβαίνει όταν τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς, όπως το έντερο, προεξέχουν μέσα από μια αδυναμία ή ένα άνοιγμα στην περιοχή της τομής του χειρουργείου που έχει προηγηθεί.

Ποια είναι τα αίτια της μετεγχειρητική κήλης

Οι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης περιλαμβάνουν την άσκηση υπερβολικής πίεσης στην περιοχή της κοιλιάς μετά την επέμβαση (αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης από δυσκοιλιότητα, χρόνιο βήχα, άρση βάρους, ασκιτη), καθώς και τεχνικά προβλήματα από την προηγούμενη επέμβαση καθαυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης;

Συμπτώματα στην μετεγχειρητική κήλη μπορεί να μην υπάρχουν ‘η να ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό του προβλήματος:

  • Διόγκωση ή πρήξιμο στην περιοχή της χειρουργική τομής
  • Πόνος στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την άσκηση ή την άρση βάρους.
  • Ερυθρότητα ή ευαισθησία στο σημείο της τομής

Συμπτώματα, όπως συνεχής έντονος πόνος, ναυτία έμετος, πυρετός, δυσκοιλιότητα, έντονο φούσκωμα, μπορεί να σχετίζονται με περίσφιξη της κήλης που αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Ποια είναι η θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης;

Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος της περιοχής με ραφές και τοποθέτηση πλέγματος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή και λαπαροσκοπικά και οι τεχνικές ποικίλουν, ιδιαίτερα ανάλογα με το μέγεθος της κήλης. Σήμερα προτιμάται ολοένα και περισσότερο η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της μετεγχειτηρικής κήλης, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει κυρίως στον μετεγχειρητικό πόνο.