Σμηγματογόνος Κύστη

Τι είναι η σμηγματογόνος κύστη;

Η Σμηγματογόνος Κύστη αφορά σε δημιουργία κύστης κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας. Είναι περισσότεροι και πιο δραστήριοι σε άτομα με λιπαρό δέρμα. Η κύρια λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν μέσω του πόρου τους προς την επιφάνεια του δέρματος ουσίες που λιπαίνουν και προστατεύουν την επιδερμίδα. Αν ο πόρος του αδένα φράξει τότε το έκκριμα αυτών των αδένων (σμήγμα) δεν εξέρχεται και έτσι δημιουργείτε η κύστη. Είναι συνήθως μικρή και ψηλαφητή, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι είναι καλοήθης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σμηγματογόνου κύστης;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα από την ύπαρξη σμηγματογόνου κύστης, πέραν της διόγκωσης που μπορεί να είναι σε άλλοτε άλλο βαθμό αντιληπτή. Ενίοτε, ενδέχεται να προκαλεί αίσθημα πίεσης στην περιοχή όπου βρίσκεται. Μερικές φορές η κύστη μπορέι παροδικά να ανοίγει και να εκτονώνει μία ποσότητα σμήγματος πριν αρχίσει να διογκώνεται πάλι. Μια πιθανή μόλυνση ίσως οδηγήσει σε έκκριση δύσοσμου υγρού. Η απόφραξη του πόρου της κύστης σε συνδυασμό με την μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος. Στην περίπτωση αυτή, η περιοχή εμφανίζει ερυθρότητα, αυξημένη θερμότητα, διόγκωση και πόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σμηγματογόνου κύστης;

Η διάγνωση της σμηγματογόνου κύστης πραγματοποιείται από τον ιατρό μέσω της λήψης ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις , η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει και περαιτέρω εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, ιδιαίτερα αν η εικόνα δεν είναι τυπική.

Ποια είναι η θεραπεία της σμηγματογόνου κύστης;

Η αντιμετώπιση της σμηγματογόνου κύστης γίνεται με χειρουργική εκτομή. Σημαντικό είναι να αφαιρεθεί ολόκληρη η κύστη μαζί με το τοίχωμά της. Αυτό συχνά δεν είναι εφικτό όταν υπάρχει φλεγμονή ή/και απόστημα. Στις περιπτώσεις αυτές η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος και η αγωγή για την αποδρομή της φλεγμονής πρέπει να προηγηθούν της αφαίρεσης της κύστης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο χειρουργικό ιατρείο.