Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα ?

Το περιεδρικό απόστημα (περιπρωκτικό) είναι μια οξεία λοίμωξη της περιοχής του πρωκτού (έδρα). Είναι δηλαδή η δημιουργία μίας κοιλότητας με πύον.

Ποια είναι η αιτιολογία του περιεδρικού αποστήματος;

Η περιοχή του πρωκτού έχει μικρούς αδένες. Όταν αυτοί φράσουν, τότε εγκοβίζονται μικρόβια και μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή ή / και απόστημα. Ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα), διαβήτη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι καπνιστές, ή υπό ανοσοκαταστολή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιεδρικού αποστήματος. Άλλες καταστάσεις που μπορέι να οδηγήσουν σε περιεδρικό απόστημα είναι η ραγάδα πρωκτού που έχει μολυνθεί, τραυματισμός της περιοχής, ή η υδραδενίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιπρωκτικού αποστήματος;

Όπως στις περισσότερες φλεγμονές έτσι και στο περιεδρικό απόστημα, τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι άλγος (πόνος), ερυθρότητα (κοκκινίλα), θερμότητα (πιο ζεστή η περιοχή πάνω από το απόστημα), οίδημα (πρήξιμο / διόγκωση), επώδυνες κενώσεις. Αν το απόστημα αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει δέκατα ή πυρετό και κακουχία (κομμάρες / κόπωση). Μερικές φορές το απόστημα παροχετεύεται από μόνο του (αυτόματα), οπότε παρατηρείται εκροή πύου ή και αίματος από την περιοχή.

Πώς διαγιγνώσκεται το περιεδρικό απόστημα;

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος θα πρέπει να γίνεται με την κλινική εξέταση, δηλαδή, τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση από τον ιατρό. Ενίοτε, η ορθοσκόπηση ή η απεικόνιση της περιοχής (υπερηχογράφιμα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) μπορεί να κριθεί απαραίτητη, ιδιαίτερα για τον αποκλεισμό άλλων διαγνώσεων, όπως ο καρκίνος στην περιοχή του ορθού ή του πρωκτού.

Ποια είναι η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος;

Η θεραπεία της πάθησης αυτής είναι χειρουργική και πρόκειται για διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, η οποία πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης, συλλέγεται δείγμα πύου από το απόστημα για να αποσταλεί για ανάλυση (καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη, να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι μικροοργανισμού και να καθοριστεί η ευαισθησία τους στα διάφορα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά, τα μαλακτικά κοπράνων, τα χλιαρά ντους της περιοχής και τα παυσίπονα συχνά αποτελούν μέρος της θεραπείας μετά την χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και στο χειρουργικό ιατρείο.