Όγκος Σκωληκοειδούς Απόφυσης

Τι είναι ο Όγκος Σκωληκοειδούς Απόφυσης;

Ο όγκος σκωληκοειδούς απόφυσης είναι μία νεοπλασματική πάθηση. H σκωληκοειδής απόφυση είναι μέρος του πεπτικού συστήματος. Βρίσκεται πολύ κοντά εκεί όπου το παχύ έντερο ενώνεται με το λεπτό έντερο. Η ακριβής λειτουργία της δεν είναι βέβαιη, αλλά μπορεί να παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης σχηματίζεται όταν κύτταρά της μεταλλάσσονται και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας έναν όγκο. Εκεί μπορεί να είναι κακοήθης ή καλοήθης, αλλά ακόμα και οι καλοήθεις όγκοι μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι της σκωληκοειδούς μπορούν να f δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, κάτι που οι καλοήθεις όγκοι συνήθως δεν κάνουν.

Γενικά ο καρκίνος της σκωληκοειδούς είναι σπάνιος. Οι μισές των περιπτώσεων ανευρίσκονται κατά την αφαίρεση της σκωληκοειδούς λόγω σκωληκοειδίτιδας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κατά την διενέργεια εξετάσεων για άλλους λόγους.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των όγκων της σκωληκοειδούς;

Οι όγκοι της σκωληκοειδούς διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Οι κακοήθεις όγκοι είναι δύο κατηγοριών: νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ) και αδενοκαρκίνωμα της σκωληκοειδούς.

Νευροενδοκρινείς όγκοι: f περίπου οι μισοί από τους καρκίνους της σκωληκοειδούς είναι αυτού του τύπου. Επίσης καλούνται και καρκινοειδείς όγκοι. Προέρχονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα, τα οποία λαμβάνουν σήματα από το νευρικό σύστημα και απελευθερώνουν ορμόνες. Πολλοί από αυτούς τους όγκους είναι βραδείας ανάπτυξης. Οι όγκοι που είναι μικρότεροι από 2 εκ. είναι λιγότερο πιθανό να είναι κακοήθεις. Οι μεγαλύτεροι όγκοι γενικά απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία.

Αδενοκαρκίνωμα της σκωληκοειδούς: αυτοί οι όγκοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια της σκωληκοειδούς απόφυσης (επιθήλιο). Υπάρχουν διάφοροι υπότυποι των αδενοκαρκινωμάτων της σκωληκοειδούς, όπως:

  • Βλεννώδες αδενοκαρκίνωμα: αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου της σκωληκοειδούς. Το χαρακτηριστικό ιδιαίτερο τους είναι η παραγωγή βλέννης.
  • Αδενοκαρκίνωμα τύπου παχέος εντέρου: Οι όγκοι αυτοί είναι παρόμοιοι με εκείνους του ορθοκολικού καρκίνου. Έχουν την τάση να εμφανίζονται κοντά στη βάση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
  • Αδενοκαρκίνωμα με κύτταρα δίκην σφραγιστήρος δακτυλίου (signet ring cell carcinoma): Πρόκειται για επιθετικούς όγκους που ενίοτε αναπτύσσονται στη σκωληκοειδή απόφυση. Είναι δυνατόν να δώσουν συμπτώματα πολύ γρήγορα και χρειάζονται άμεση θεραπεία. Ο τύπος αυτός συνδέεται με κακή πρόγνωση.
  • Αδενοκαρκινοειδές (goblet cell tumor): Oι όγκοι αυτοί περιέχουν μικτό στοιχείο νευροενδοκρινικού όγκου και αδενοκαρκινώματος

Oι καλοήθεις όγκοι της σκωληκοειδούς τι είναι oi παρακάτω:

  • Αδενωμα
  • Πολύποδας
  • Βλεννώδες νεόπλασμα (κυσταδένωμα): Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι αναπτύσσονται στο επιθήλιο της σκωληκοειδούς απόφυσης. Υπάρχουν δύο υποτύποι των όγκων αυτών: χαμηλόβαθμης και υψηλόβαθμης δυσπλασίας – Low grade appendiceal mucinous neoplasm (LAMN) και High grade appendiceal mucinous neoplasm (HAMN). Οι όγκοι αυτοί πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Όσο η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει υποστεί ρήξη η βλεννώδεις αυτοί όγκοι είναι απίθανο να έχουν διασπορά σε άλλα όργανα.

Ψευδομύξωμα περιτοναίου: Οι όγκοι της σκωληκοειδούς μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ένα σύνδρομο που είναι γνωστό ως ψευδομύξωμα περιτόναιου. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την παρουσία και ανάπτυξη κυττάρων του όγκου που παράγουν βλέννη μέσα στην κοιλιά. Τα κύτταρα του όγκου μπορεί να ξεκινούν από τη σκωληκοειδή απόφυση αλλά το ψευδομύξωμα περιτοναίου μπορεί να αναπτυχθεί και από όγκους άλλων οργάνων όπως είναι οι ωοθήκες, ο στόμαχος ή το παχύ έντερο. Περισσότερα για την κατάσταση αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ποια είναι τα αίτια;

Αν και δεν είναι γνωστή κάποια άμεση αιτία του καρκίνου της σκωληκοειδούς, οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα f ανάπτυξης καρκίνου της σκωληκοειδούς θεωρείται παράγοντας κινδύνου. Τέτοιοι είναι η ηλικία, το γυναικείο φύλο για του νευροενδικρινείς όγκους, η ατροφική γαστρίτιδα, η κακοήθης αναιμία, το σύνδρομο Zollinger-Ellison, οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου Ι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου θα αναπτύξουν καρκίνο της σκωληκοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της σκωληκοειδούς;

Ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, εκτός εάν είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχει γίνει διασπορά σε άλλα μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν:

  • οξεία σκωληκοειδίτιδα: στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος της σκωληκοειδούς ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια χειρουργείου για σκωληκοειδίτιδα
  • αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς και φούσκωμα
  • ασαφή δυσφορία στην κοιλιά ιδιαίτερα κάτω δεξιά
  • δυσφορία στην πύελο
  • νεοεμφανισθείσα βουβωνοκήλη
  • απόφραξη εντέρου
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • μάζες στις ωοθήκες
  • οξύς ή χρόνιος κοιλιακός πόνος

Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν πάντα ότι κάποιος έχει καρκίνο στη σκωληκοειδή απόφυση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνηθούν από το γιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της σκωληκοειδούς;

Εξετάσεις αίματος: οι εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση για καρκίνο σκωληκοειδούς ακόμα αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις όπως είναι η λοίμωξη. Επιπρόσθετα συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος όπως είναι οι καρκινικοί δείκτες μπορούν να υποδηλώσουν την ανάγκη για άλλες διαγνωστικές δοκιμασίες.

Απεικονιστικές εξετάσεις: f αυτές οι εξετάσεις σε συνδυασμό με άλλες εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης βοηθούν στο να καθοριστεί εάν υπάρχει διασπορά σε άλλα μέρη του σώματος. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αξονική τομογραφία και τη μαγνητική τομογραφία.

Βιοψία: Τελική διάγνωση του καρκίνου της σκωληκοειδούς καθώς και του ακριβούς τύπου γίνεται μόνον εφόσον η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρεθεί και σταλεί στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας μπορεί να χρειαστεί να γίνει επιπρόσθετο χειρουργείο για τον περαιτέρω καθαρισμό της περιοχής.

Θεραπεία του καρκίνου του σκωληκοειδούς απόφυσης

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες μπορεί να έχουν ένδειξη:

Χειρουργείο

Το χειρουργείο αποτελεί την κύρια θεραπεία του καρκίνου της σκωληκοειδούς και το είδος  του χειρουργείου που χρειάζεται εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου της σκωληκοειδούς, το μέγεθός το και τη διασπορά του. Οι έπεμβάσεις που μπορέι να χρειαστούν είναι:

  • Ριζική σκωληκοειδεκτομή
  • Δεξιά κολεκτομή
  • Κυτταρομειωτική Χειρουργική με HIPEC

Η χημειοθεραπεία αποτελεί επίσης μέρος των καρκίνων της σκωληκοειδούς ανάλογα με το είδος και το στάδιό τους. Μπορεί να ακολουθήσει το χειρουργείο ή και να προηγηθεί αυτού.