Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης

Τι είναι oι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης εμφανίζονται στο εσωτερικό της ως μορφώματα. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί να προέρχονται από φλεγμονή, εναπόθεση χοληστερόλης ή ανώμαλη κυτταρική αύξηση. Περίπου 5% αυτών μπορεί να γίνουν καρκίνος.

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι τμήμα του πεπτικού συστήματος. Είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι. Μοιάζει με μικρό ασκό και δέχεται τη χολή που παράγεται από το συκώτι για να την αποθηκεύσει. Όταν το γεύμα μας περιέχει λιπαρά η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται για να απελευθερώσει τη χολή μέσα στο λεπτό έντερο ώστε να βοηθηθεί η διάσπαση των λιπών.

Πόσο συχνοί είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι 4 – 7 % των ενηλίκων μπορεί να αναπτύξουν πολύποδες της χοληδόχου κύστης. Οι περισσότεροι από αυτούς ,ως και 90%, είναι ψευδοπολύποδες, δηλαδή όχι αληθινοί όγκοι αλλά εναπόθεση χοληστερόλης στο τοίχωμα της κύστης. Ένα 5% αφορούν σε φλεγμονώδεις πολύποδες. Ωστόσο, ένα ακόμη 5% από τους πολύποδες είναι αληθείς με δυνατότητα εξαλλαγής σε καρκίνο.

Ποιοι είναι οι τύποι πολυπόδων της χοληδόχου κύστης;

Ψευδοπολύποδες: Ούτε και πολύποδες χοληστερόλης ή χοληστερινικοί πολύποδες. Είναι καλοήθεις και οφείλονται σε λιπίδια που συγκεντρώνονται και προσκολλώνται στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης.

Φλεγμονώδεις πολύποδες: Είναι ουλές που έχουν σχηματιστεί μέσα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης λόγω της χρόνιας φλεγμονής (χρόνια χολοκυστίτιδα). Πρόκειται επίσης για καλοήθη πάθηση.

Αδενομυομάτωση: Πρόκειται για μια κατάσταση ανώμαλης αυξήσης του εσωτερικού στρώματος του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Η αιτιολογία δεν είναι σαφής αλλά δεν είναι κακοήθης.

Αδενώματα: Είναι καλοήθεις όγκοι από κύτταρα που μοιάζουν με αυτά του χοληφόρου δένδρου (σωληνάκια της χολής), που όμως έχουν μια πιθανότητα 5% να γίνουν καρκίνος.

Κακοήθεις πολύποδες: Συνήθως πρόκειται για αδενοκαρκινώματα, τον πιο συχνό τύπο καρκίνου των εσωτερικών οργάνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης;

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Οι πολύποδες συνήθως ανακαλύπτονται τυχαία σε εξετάσεις για άλλους λόγους. Σπανιότατα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εάν βρίσκονται σε θέσεις που προκαλούν απόφραξη της ροής της χολής.

Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης;

Πολύ συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια υπερηχογραφήματος της άνω κοιλίας για άλλους λόγους. Αν και το υπερηχογράφημα είναι ικανό να τους ανακαλύψει δεν μπορεί να διαγνώσει τον τύπο του πολύποδα. Μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση με επανεξέταση ή διενέργεια άλλων εξετάσεων όπως αξονική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.