Πολύποδες Παχέος Εντέρου

Τι είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου;

Ένας πολύποδας του παχέος εντέρου είναι μια τοπική διόγκωση της εσωτερική επιφάνειας του παχέος εντέρου ή του ορθού. Ο πολύποδας μπορεί να έχει διάφορα σχήματα, όπως επίπεδος, ελαφρά διογκωμένος ή με μίσχο. Υπάρχουν διαφορετικοί ιστολογικοί τύποι πολυπόδων (εξέταση στο μικροσκόπιο μετά την αφαίρεσή τους). Κάποιοι από αυτού μπορεί να γίνουν τελικά καρκίνος με το πέρασμα του χρόνου. Η εξέταση με κολονοσκόπηση και τελικά η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ποια είναι η αιτία των πολυπόδων του παχέος εντέρου;

Το 30% των ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω αναπτύσσουν πολύποδες. Οι πολύποδες είναι αποτέλεσμα γενετικών αλλαγών στα κύτταρα του παχέος εντέρου που επηρεάζουν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν αυτές τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα:

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Έλλειψη άσκησης
  • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου … κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων του παχέος εντέρου;

Οι περισσότεροι πολύποδες δεν έχουν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση. Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά αφορούν σε:

– Αιμορραγία από το ορθό, η οποία μπορεί να είναι εμφανής με ή να χρειάζεται εξέταση κοπράνων για να αποκαλυφθεί.

– Ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία ή απώλεια βάρους

– Αλλαγή των συνηθειών του εντέρου

– Κοιλιακό πόνος (σπάνια)

Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων του παχέος εντέρου;

Κολονοσκόπηση: Πρόκειται για μία παρέμβαση με ένα λεπτό, μακρύ, εύκαμπτό σωλήνα δια του ορθού, ο οποίος έχει κάμερα και δείχνει εικόνες σε μία οθόνη, ενώ παράλληλα επιτρέπει την βιοψία και αφαίρεση των πολυπόδων.

Αξονική κολονογραφία: Είναι μία απεικονιστική εξέταση με τη χρήση ακτινοβολίας που επιτρέπει τη δημιουργία εικόνων του παχέος εντέρου.

Εξέταση κοπράνων: Είναι μία εξέταση που γίνεται σε στο εργαστήριο επί δείγματος κοπράνων για ανίχνευση αίματος ή γενετικών αλλαγών που υποδηλώνουν ύπαρξη πολυπόδων ή/και καρκίνου. Αν η εξέταση αυτή είναι θετική, τότε χρειάζεται κολονοσκόπηση.

Ποια είναι η θεραπεία των πολυπόδων του παχέος εντέρου;

Όταν υπάρχει πολύποδας τότε χρειάζεται να αφαιρεθεί μέσω κολονοσκόπησης (πολυπεκτομή) και να σταλεί για βιοψία. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας καθορίζεται η ανάγκη για περαιτέρω θεραπεία ή παρακολούθηση.