Δερματικό Απόστημα

Τι είναι το δερματικό απόστημα;

Το δερματικό απόστημα είναι η συλλογή που μέσα σε μία κοιλότητα που δεν υπήρχε πριν στο σώμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Όσον αφορά στο δέρμα, η συλλογή πύου συνήθως συμβαίνει αμέσως κάτω από αυτό, εμπλέκοντάς το μερικώς ή ολικώς, ενώ μπορεί να ακουμπάει και να εμπλέκει δομές όπως το υποδόριο λίπος, οι μύες και οι άλλες ανατομικές δομές της εκάστοτε περιοχής.

Ποια είναι η αιτιολογία του αποστήματος του δέρματος;

Το απόστημα, δηλαδή η συλλογή πύου, οφείλεται σε λοίμωξη της περιοχής από μικρόβια και πιο ειδικά βακτήρια, και σε παράλληλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για να τα καταπολεμήσει. Συχνά κάποιοι από του αδένες του δέρματος φράσουν, εγκλωβίζουν μικρόβια και δημιουργείται φλεγμονή ή / και απόστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα δερματικού αποστήματος;

Το δερματικό απόστημα εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Τα χαρακτηριστικά του σημεία και συμπτώματα είναι άλγος (πόνος), ερυθρότητα (κοκκινίλα), θερμότητα (πιο ζεστή η περιοχή του δέρματος πάνω από το απόστημα), οίδημα (πρήξιμο / διόγκωση). Αν το απόστημα αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει δέκατα ή πυρετό και κακουχία (κομμάρες / κόπωση).

Πως γίνεται η διάγνωση του δερματικού αποστήματος;

Συνήθως, το δερματικό απόστημα διαγιγνώσκεται βάση του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης του ασθενούς από τον ιατρό. Ενίοτε η απεικόνιση της περιοχής (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) μπορεί να φανεί χρήσιμη, ιδιαίτερα σε πιο βαθιά αποστήματα, προκειμένου για τον αποκλεισμό άλλων διαγνώσεων.

Ποια είναι η θεραπεία?

Η θεραπεία για ένα απόστημα δέρματος ή μαλακών ιστών είναι η διάνοιξη και η παροχέτευση του. Επίσης, συλλέγεται δείγμα πύου από το απόστημα για να αποσταλεί για ανάλυση (καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη, να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι μικροοργανισμού και να καθοριστεί η ευαισθησία τους στα διάφορα αντιβιοτικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος από τη χρήση αντιβιοτικών στις περισσότερες περιπτώσεις και η αντιβιοτική αγωγή σε ένα απόστημα δέρματος που έχει γίνει διάνοιξη με επαρκή πλύση και παροχέτευση δεν αποτελεί σταθερή πρακτική, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που την επιβάλλουν. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και στο χειρουργικό ιατρείο.