Σπίλος

Τι είναι ο σπίλος (ελιές);

Ο Σπίλος είναι αυτό που αποκαλούμε “ελιά”. Οι σπίλοι είναι συχνοί πάνω στο δέρμα μας. Είναι οι μικρές σκοτεινού καφέ κηλίδες που εμφανίζουμε σε διάφορα σημεία του δέρματός μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουνε 10 έως 40 σπίλους. Αυτοί αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότεροι από τους σπίλους είναι αθώοι. Ενίοτε μπορεί να γίνουν καρκίνος. Οι αλλαγές που μπορεί να εμφανίσουν οι σπίλοι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται προκειμένου να εντοπιστεί ένας πιθανός καρκίνος του δέρματος και ιδιαίτερα το κακόηθες μελάνωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του σπίλου;

Η τυπική εμφάνιση ενός σπίλου (ελιάς) είναι μία μικρή σκούρου καφέ χρώματος κηλίδα, που δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλομορφία στο χρώμα, την υφή, το σχήμα και το μέγεθός τους. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα και να αλλάζουν με τον χρόνο.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στους σπίλους που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά (τα ABCDE των σπίλων), διότι μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο και ιδιαίτερα μελάνωμα δέρματος:

Α. Ασυμετρία στο σχήμα τους (Asymetry)

Β. Μη ομαλό περίγρταμμα (Border)

  1. C. Αλλαγή χρώματος, πάνω από ένα χρώματα στον ίδιο σπίλο (Color)
  2. D. Νέος σπίλος με διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά (Diameter)
  3. E. Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, το ύψος του σπίλου, ή εμφάνιση φαγούρας ή αιμορραγίας. (Evolving)

Πρέπει να δείτε το γιατρό σας όταν ένας σπίλος μοιάζει παράξενος ή μεγαλώνει ή αλλάζει ή έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα αίτια των σπίλων (ελιές)

Τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Είναι ευκίνητα όταν πιέζονται με το δάχτυλο. Συνήθως είναι μικρά κάτω από 5 εκ., αλλά έχουν την τάση να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Σπανίως προκαλούν πόνο επειδή αναπτύσσονται δίπλα σε νεύρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση των σπίλων;

Με την απλή παρατήρηση του δέρματος από το γιατρό σας μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη σπίλων. Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι καρκινωματώδης τότε συστήνει την αφαίρεσή του και την ιστολογική του εξέταση.

Ποια είναι η θεραπεία των σπίλων;

Οι περισσότεροι σπίλοι δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν τραυματιστεί ένας σπίλος, τότε η περιοχή του δέρματος θα πρέπει να καθαρίζεται καλά. Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας άν δεν επουλώνεται. Επίσης, αν ένας σπίλος σας ενοχλεί ή βρίσκεται σε σημείο που τραυματίζεται εύκολα ή παρατηρήσετε ύποπτες αλλαγές όπως αναφέρεται παραπάνω τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τη χειρουργική αφαίρεση του. Η συνήθης θεραπεία του σπίλου είναι η χειρουργική αφαίρεση υπό τοπική αναισθησία. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και στο χειρουργικό ιατρείο.