Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η αφαίρεση της χολής και πρόκειται για μια από τις πιο συχνές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Ενδείκνυται κυρίως για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, δηλαδή των πετρών στη χολή, αλλά και για άλλες παθήσεις όπως η πολυποδίαση, η χοληστερίνωση και άλλες λειτουργικές διαταραχές της χοληδόχου κύστης. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης της χολής, καθώς παλιότερα η διαδικασία αυτή πραγματοποιούταν με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ήταν μια διαδικασία σχετικά δυσάρεστη για τον/ την ασθενή, καθώς η τομή που γινόταν στο δεξί άνω τμήμα της κοιλιάς ήταν μεγάλη ( 15 με 20 εκατ. ), πράγμα που σήμαινε αρκετό μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ( 1 εβδομάδα ) και αρκετές εβδομάδες ανάρρωσης. Αντιθέτως, με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές και έτσι ο πόνος ελαχιστοποιείται, η παραμονή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τη μία (1) ημέρα, η ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη, καθώς και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.

Τι είδους προεγχειρητική ετοιμασία απαιτείται για τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Για τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, όπως και για κάθε χειρουργική επέμβαση, απαιτούνται κάποιες συγκεκριμένες προεγχειρητικές εξετάσεις και μια προετοιμασία του/ της ασθενούς.

Ξεκινώντας με την προετοιμασία, αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Η λήψη τροφής ή υγρού σταματάει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο
  2. Σε περίπτωση όπου οι ασθενείς λαμβάνουν κάποιο φάρμακο καθημερινά, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός και εκείνος θα αποφασίσει εάν θα το πάρουν κανονικά το πρωί της επέμβασης
  3. Αν ακόμα ο/η ασθενής παίρνει ασπιρίνη ή κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό πόσες ημέρες πριν την επέμβαση θα διακοπεί.

Οι προεγχειρητικός εξετάσεις που απαιτούνται είναι οι παρακάτω:

  1. Ο αιματολογικός έλεγχος με τη γενική εξέταση αίματος
  2. Ο έλεγχος πηκτικότητας του αίματος
  3. Ο έλεγχος του σακχάρου, της ουρίας, της κρεατινίνης, της αλκαλικής φωσφατάσης, της χολερυθρίνης, των τρανσαμινασών και της γGt.
  4. Η ακτινογραφία θώρακος
  5. Ο καρδιολογικός έλεγχος με το ηλεκτροκαρδιογράφημα και εάν κριθεί απαραίτητο και ένα υπερηχογράφημα- triplex καρδιάς

Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται πάντα με τη χρήση γενικής αναισθησίας. Οι τομές που πραγματοποιούνται είναι εξαιρετικά μικρές (μόλις λίγων χιλιοστών). Μέσα από μια τομή, η οποία γίνεται κάτω από τον ομφαλό, εισέρχεται το λαπαροσκόπιο, μια μικρή κάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με μια έγχρωμη οθόνη. Για να περάσει όμως το λαπαροσκόπιο εσωτερικά, έχει προηγηθεί μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός φουσκώνει την κοιλία με αέριο διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ο απαιτούμενος χώρος. Μέσω του λαπαροσκοπίου, ο χειρουργός μπορεί να παρακολουθεί το εσωτερικό της κοιλιάς, καθώς τα όργανα παρουσιάζονται μεγεθυμένα. Από άλλες τομές εισέρχονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, με τα οποία θα αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Αρχικά, πραγματοποιείται ο έλεγχος όλων των οργάνων ενδοκοιλιακά, για τυχόν παθήσεις σχετικές ή άσχετες με τη χοληδόχο κύστη και εν συνεχεία ο γιατρός επικεντρώνεται σε εκείνη. Η χοληδόχος κύστη διαχωρίζεται με πολύ προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς από τα όργανα που βρίσκονται γύρω της και αφαιρείται. Τέλος, τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο των τομών είναι απορροφήσιμα.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή οι τομές είναι πολύ μικρές και ακριβώς γι αυτό το λόγο ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ λιγότερος και η ανάρρωση πιο γρήγορη και εύκολη απ’ ότι στην κλασική ανοιχτή επέμβαση.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή οι τομές είναι πολύ μικρές και ακριβώς γι αυτό το λόγο ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ λιγότερος και η ανάρρωση πιο γρήγορη και εύκολη απ’ ότι στην κλασική ανοιχτή επέμβαση.

Πόσο χρόνο διαρκεί η παραμονή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο και πότε είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία μετά από μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Ο/ Η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, την επόμενη κιόλας ημέρα μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από τη φύση της, και σε γενικές γραμμές γίνεται μετά από μερικές ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Να σημειώσουμε ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν να σιτίζονται σταδιακά και να κινούνται, περπατώντας στο δωμάτιο και τον όροφο του νοσοκομείου.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό και αυτό γιατί παρότι εξυπηρετεί κάποια λειτουργία, δεν είναι απαραίτητη για μια φυσιολογική, υγιή ζωή. Ακόμα, ο οργανισμός καταλαβαίνει την απουσία της χοληδόχου κύστης και έτσι κάνει τις ανάλογες προσαρμογές. Προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η χοληδόχος κύστη νοσεί και δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθούν διάφορες επιπλοκές, με σοβαρότερες την χολοκυστίτιδα και την παγκρεατίτιδα.

Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσει ο/η ασθενής μετά από μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες, οι οποίες θα δοθούν από το γιατρό τους και είναι για την ασφαλέστερη και καλύτερη ανάρρωσή τους.