Περιεδρικό Συρίγγιο

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό (έδρα). Λέγονται και περιπρωκτικά συρίγγια. Είναι μικρά τούνελ που συνδέουν το εσωτερικό του πρωκτού ή ένα περιεδρικό απόστημα με ένα άνοιγμα στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού.

Ποια είναι τα αίτια του περιεδρικού συριγγίου;

Η κύρια αιτία των περιεδρικών συριγγίων είναι τα περιεδρικά αποστήματα. Το 50% των περιεδρικών αποστημάτων θα εξελιχθούν σε περιεδρικά συρίγγια. Άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες είναι τα φλεγμονώδης νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), ακτινοβόληση της περιοχής για καρκίνο, τραυματισμός, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φυματίωση, καρκίνος, εκκολπωματίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Τα σημεία και συμπτώματα περιλαβμάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Συχνή εμφάνιση περιεδρικών αποστημάτων
  • Πόνος και οίδημα γύρω από τον πρωκτό
  • Εκροή αιματηρού ή δύσοσμου (πυώδους) υγρού
  • Ερεθισμός του δέρματος του πρωκτού
  • Επώδυνες κενώσεις
  • Αιμορραγία
  • Πυρετός, δέκατα, κρυάδες, κομμάρες, κόπωση
  • Δυσκολία στην ούρηση

Πώς γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;

Η διάγνωση είναι κλινική (ιστορικό και φυσική εξέταση) και στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται με επισκόπηση και δακτυλική εξέταση της περιοχής. Ενίοτε με την πραγματοποίηση πρωκτοσκόπησης. Η ορθοσκόπηση, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τη διάγνωση και «χαρτογράφηση» της πάθησης. Ενίοτε η εξέταση υπό αναισθησία επιβάλεται για την διάγνωση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του περιεδρικού συριγγίου συχνά οδηγεί και σε μία σειρά από άλλες εξετάσεις (π.χ. κολονοσκόπηση) για τον έλεγχο άλλων πιθανόν νοσημάτων που σχετίζονται (π.χ. νόσος Crohn).

Ποια η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου;

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Ο στόχος της είναι η εξάλειψη του συριγγίου με παράλληλη προστασία των σφιγκτήρων μυών του πρωκτού, που αν επηρεαστούν μπορεί να προκληθεί ακράτεια κοπράνων. Ανάλογα με την θέση / πορεία του συριγγίου και το αν και κατά πόσο εμπλέκει του σφικτήρες μπορεί να εφαρμοστούν τεχνικές, όπως η εκτομή του συριγγίου, η σταδιακή εκτομή (cutting seton), η τοποθέτηση παροχέτευσης (seton), η δημιουργία κρημνού (advancement flap), απολίνωση του συριγγίου (lift), η εξάλειψή με LASER, ή συνδυασμός τεχνικών.

Είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να είναι ενήμερος ότι ανάλογα με την θεραπευτική επιλογή μπορεί να χρειαστούν πάνω από μία χειρουργικές επεμβάσεις, σε απόσταση μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη. Οι επεμβάσεις αυτές δεν απαιτούν την παραμονή στο νοσοκομείο, και μερικές ώρες μετά το τέλος τους οι ασθενείς εξέρχονται.