Λίπωμα

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι ένας λιπώδης όγκος που μεγαλώνει αργά και βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα. Δεν είναι καρκίνος και συνήθως είναι άκακο. Συχνότερα εμφανίζεται κατά τη μέση ηλικία και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πάνω από ένα λίπωμα.

Ποια είναι τα αίτια του λιπώματος;

Τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά. Έχουν μια τάση να βρίσκονται ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας οπότε γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λιπώματος;

Τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Είναι ευκίνητα όταν πιέζονται με το δάχτυλο. Συνήθως είναι μικρά κάτω από 5 εκ., αλλά έχουν την τάση να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Σπανίως προκαλούν πόνο επειδή αναπτύσσονται δίπλα σε νεύρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του λιπώματος;

Η διάγνωση του λιπώματος γίνεται με την κλινική εξέταση από το γιατρό σας. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί μια απεικονιστική εξέταση όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία εάν το λίπωμα είναι μεγάλο η εμφανίζεται σε ασυνήθιστες θέσεις. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την αφαίρεση και την ιστολογική του εξέταση. Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ένας όγκος που μοιάζει με λίπωμα να είναι ουσιαστικά ένας καρκίνος που ονομάζεται λιποσάρκωμα. Τα λεει ποσα κομματια μεγαλώνουν πιο γρήγορα δεν είναι ευκίνητα κάτω από το δέρμα είναι συχνότερα επώδυνα και η βιοψία η απεικόνιση με μαγνητική είναι αυτό που πρέπει να γίνει εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται κάτι ανάλογο.

Ποια είναι η θεραπεία για το λίπωμα;

Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία για ένα λίπωμα. Ωστόσο εάν αυτό προκαλεί συμπτώματα ή ενοχλεί αισθητικά ή μεγαλώνει, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεσή του. Η συνήθης θεραπεία του λιπώματος είναι η χειρουργική αφαίρεση υπό τοπική αναισθησία. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και στο χειρουργικό ιατρείο. Είναι μία απλή και ανώδυνη παρέμβαση που διαρκεί μερικά λεπτά.