Καρκίνος Περιτοναίου

Τι είναι το περιτόναιο;

Ο καρκίνος περιτοναίου αφορά σε κακοήθειες του περιτοναίου. Είναι μία μεμβράνη στο εσωτερικό της κοιλιάς η οποία επενδύει από μέσα το κοιλιακό τοίχωμα και την εξωτερική πλευρά των εσωτερικών οργάνων της. Η μεμβράνη αυτή έχει πολλαπλές αναδιπλώσεις και σχηματίζει με τον τρόπο αυτό μία κοιλότητα, την περιτοναϊκή κοιλότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία και τη φυσιολογία του περιτοναίου.

Ποιες είναι οι παθήσεις του;

Το περιτόναιο είναι και αυτό ένα όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, που μπορεί να αναπτύξει καλοήθη ή κακοήθη νοσήματα.

Καταρχήν, οι καλοήθειες είναι συχνά φλεγμονές ή λοιμώξεις Για παράδειγμα, η περιτονίτιδα είναι μία καλοήθης πάθηση του περιτοναίου. Επίσης, οι κακοήθειες ξεκινούν είτε από το περιτόναιο, όπως για παράδειγμα το μεσοθηλίωμα, είτε από όργανα εντός και εκτός της κοιλιάς. Στη συνέχεια, δίνουν μεταστάσεις στο περιτόναιο. Έτσι, οι περιτοναϊκές μεταστάσεις μπορεί να ξεκινούν από τη σκωληκοειδή απόφυση, τις ωοθήκες, το παχύ έντερο, το στόμαχο, κ.α.

Στις περισσότερες παθήσεις υπάρχει αύξηση του περιτοναϊκού υγρού και δημιουργία ασκίτη. Ο ασκίτης, πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχει και σε παθήσεις άσχετες με το περιτόναιο.

Καρκίνος Περιτοναίου – Περιτοναϊκή Καρκινωμάτωση – Περιτοναϊκές Μεταστάσεις

Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι ο όρος για τη μετάσταση κακοηθειών στο περιτόναιο. Οι όροι περιτοναϊκή μετάσταση ή περιτοναϊκές μεταστάσεις είναι πιο δόκιμοι.

Οι περιτοναϊκές μεταστάσεις παλαιότερα θεωρούνταν μη θεραπεύσιμες. Ωστόσο, τα νεότερα χημειοθεραπευτικά και η εξέλιξη της κυτταρομειωτικής χειρουργικής και της HIPEC έχουν βελτιώσει την πρόγνωση. Ιδιαίτερα, για κάποιες παθήσεις η πρόγνωση σήμερα είναι πολύ καλύτερη.

Εκτός από τις μεταστάσεις που μπορεί να αναπτυχθούν στο περιτόναιο από άλλα όργανα, υπάρχουν και κακοήθεις παθήσεις του περιτοναίου που προέρχονται από το ίδιο το όργανο. Αυτές ανοίκουν στις πρωτοπαθείς κακοήθειες του περιτοναίου. Χαρακτηριστικότερη και συχνότερη είναι το κακοήθες μεσοθηλίωμα του περιτοναίου.

Συνολικά, οι πρωτοπαθείς και μεταστατικές κακοήθειες του περιτοναίου αποδίδονται με τον όρο “καρκίνος περιτοναίου“.

Τι είναι η Κυτταρομειωτική Χειρουργική;

Κυτταρομειωτική Χειρουργική (κυτταρομίεωση) είναι μία χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην μείωση των καρκινικών κυττάρων εντός της κοιλίας, μέσω της αφαίρεσης του αρχικού όγκου και των μεταστατικών εστιών στο περιτόναιο. Είναι συνδυασμός επεμβάσεων χειρουργικής ογκολογίας μαζί με αφαίρεση τμημάτων ή όλου του περιτοναίου.

Τι είναι η Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία;

Η Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy – HIPEC) είναι η χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων σε θερμοκρασία 41 – 43 οC εντός της κοιλιάς, για 30 ως 90 λεπτά, αμέσως μετά μτο τέλος της κυτταρομείωσης.