Κύστη Κόκκυγα

Τι είναι κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγα είναι μία καλοήθης κύστη της δερματικής και υποδόριας περιοχής που βρίσκεται κοντά στο οστό του κόκκυγα μεταξύ του άνω μέρους των γλουτών (μεσογλουτιαία πτυχή), η οποία περιέχει συχνά τρίχες. Συνήθως συμβαίνει όταν οι τρίχες της περιοχής βυθίζονται μέσα στο δέρμα. Αν η κύστη κόκκυγα μολυνθεί μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη. Συχνότερα εμφανίζεται σε νεαρούς άνδρες και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Οι άνθρωποί που έχουν καθιστική ζωή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος.

Ποια είναι τα αίτια;

Προκαλείται από την εισχώρηση των τριχών μέσα στο δέρμα και οφείλεται στην τριχοφυΐα της περιοχής, την τριβή και την παρατεταμένη πίεση της περιοχής. Το σώμα δημιουργεί μία κύστη γύρω από την τρίχα που εισχωρεί με στόχο να την σπρώξει προς τα έξω.

Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία της κύστης κόκκυγα, όπως η νεαρή ηλικία, το ανδρικό φύλο, το αυξημένο βάρος, η καθιστική ζωή, η τριχοφυΐα της περιοχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μία κύστη κόκκυγα είναι δυνατόν να μην εμφανίζει συμπτώματα. Όταν μολυνθεί φλεγμαίνει και μπορεί να εμφανιστεί ως οξεία φλεγμονή ή απόστημα είτε  να εγκατασταθεί χρόνια φλεγμονή, δηλαδή επικοινωνία της εσωτερικής κύστης με την επιφάνεια του δέρματος (συρίγγιο). Τα συμπτώματα στην πρώτη περίπτωση είναι:

  • Πόνος
  • Οίδημα (πρήξιμο)
  • Ερυθρότητα (κοκκινίλα)
  • Εκροή πύου ή αίματος (αν το απόστημα ανοίξει)

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε γενικό χειρουργό. Αν προχωρήσει η φλεγμονή ή το απόστημα της κύστης τότε μπορεί να εμφανιστεί πυρετός ή αίσθημα κόπωσης.

Τα συμπτώματα στην περίπτωση της χρόνιας φλεγμονής είναι:

  • Ύπαρξη μίας ή περισσότερων οπών στην περιοχή
  • Δυσοσμία, δύσοσμο υγρό
  • Φαγούρα

Διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από γενικό χειρούργο με κλινική εξέταση του ασθενούς και δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και εξαρτάται από την οξεία ή χρόνια κατάσταση της νόσου. Η χειρουργική παρέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε χειρουργικό ιατρείο.  Ένα απόστημα (οξεία φάση) θεραπεύεται με διάνοιξη και παροχέτευση για να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθεί η φλεγμονή και ο πόνος.

Μια χρόνια κύστη κόκκυγα μπορεί να θεραπευτεί πιο ολοκληρωμένα με χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους πόρους που την συνοδεύουν, ώστε να μην υποτροπιάσει. Μπορεί να γίνει με νυστέρι και χειρουργική εκτομή (κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση), είτε με ενδοσκοπική αντιμετώπιση. Η εκτομή με νυστέρι έχει τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής. Σε περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγος είναι μεγάλη, η επέμβαση πραγματοποιείται στο νοσοκομείο, υπό γενική αναισθησία.

Οδηγίες μετά το χειρουργείο κύστης κόκκυγα:

Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς από τους οικείους του, πάντα σε συνεννόηση με τον χειρούργο. Για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να ελαχιστοποιηθούν τα ποσοστά υποτροπής πάντα προτείνεται στον ασθενή η αποτρίχωση της περιοχής του κόκκυγα με. Η επιστροφή στις καθημερινές δρστηριότητες όπως το περπάτημα, η επιστροφή στην εργασία, το λουτρό κλπ. είναι άμεση.