Τι είναι Ο Ειλεός;
Ο Ειλεός ή εντερική απόφραξη είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τα στερεά και υγρά να περάσουν δια μέσω του λεπτού ή / και του παχέος εντέρου (κόλον).
Οι αιτίες της εντερικής απόφραξης μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ινώδεις λωρίδες ιστού (συμφύσεις) στην κοιλιά που σχηματίζονται μετά από μία επέμβαση, κήλες, καρκίνο του παχέος εντέρου, φάρμακα, στενώσεις από φλεγμονές του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η εκκολπωματίτιδα.
Χωρίς θεραπεία τα αποφραγμένα μέρη του εντέρου μπορεί να νεκρωθούν, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, με την έγκαιρη ιατρική φροντίδα, η εντερική απόφραξη συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Αιτίες
Οι πιο συχνές αιτίες εντερικής απόφραξης στους ενήλικες είναι:
- Εντερικές συμφύσεις, δηλαδή, ταινίες ινώδους ιστού στην κοιλιακή κοιλότητα που μπορεί να σχηματιστούν μετά από χειρουργική επέμβαση.
- Κήλες, δηλαδή, τμήματα του εντέρου που προπίπτουν σε άλλο μέρος του σώματος
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
Άλλες πιθανές αιτίες εντερικής απόφραξης περιλαμβάνουν:
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσο Crohn.
- Εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία μικροί, διογκωμένοι θύλακες (εκκολπώματα) στην πεπτική οδό φλεγμαίνουν.
- Συστροφή του παχέος εντέρου
- Κοπρόλιθοι
Στα παιδιά η πιο συχνή αιτία εντερικής απόφραξης είναι ο εγκολεασμός του λεπτού εντέρου.
Ψευδο-απόφραξη
Η ψευδοαπόφραξη του εντέρου (παραλυτικός ειλεός) μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όμοια της εντερικής απόφραξης, αλλά χωρίς την παρουσία μηχανικού κωλύματος. Στον παραλυτικό ειλεό παθολογικές καταστάσεις των μυών ή των νεύρων διαταράσσουν τις φυσιολογικές συντονισμένες συσπάσεις των εντέρων, επιβραδύνοντας ή σταματώντας την προώθηση των στερεών και υγρών μέσω του πεπτικού συστήματος. Ο παραλυτικός ειλεός μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του εντέρου.Οι αιτίες περιλαμβάνουν: πρόσφατο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα, λοίμωξη, φάρμακα, και διαταραχές των μυών και των νεύρων, όπως για παράδειγμα η νόσος Πάρκινσον
Επιπλοκές
Χωρίς θεραπεία, η εντερική απόφραξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Σταματάει η παροχή αίματος σε τμήμα του εντέρου με συνέπεια την νέκρωση του εντερικού τοιχώματος, που οδηγεί σε ρήξη (διάτρηση) και λοίμωξη εντός της κοιλιάς. Η περιτονίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για την μόλυνση στην κοιλιακή κοιλότητα. Είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική και συχνά χειρουργική φροντίδα.
Διάγνωση
Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της εντερικής απόφραξης περιλαμβάνουν:
- Κλινική εξέταση: Ο γιατρός θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα σας. Θα κάνει επίσης μια φυσική (αντικειμενική) εξέταση για να αξιολογήσει την κατάσταση σας.
- Ακτινογραφία: Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της εντερικής απόφραξης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ακτινογραφία κοιλιάς. Ωστόσο ορισμένες εντερικές αποφράξεις δεν μπορούν να φανούν χρησιμοποιώντας τις απλές ακτινογραφίες.
- Αξονική τομογραφία (CT): Η αξονική τομογραφία συνδυάζει μια σειρά εικόνων από απλές ακτινογραφίες που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες για την παραγωγή εικόνων διατομής. Αυτές οι εικόνες είναι πιο λεπτομερείς από μια τυπική ακτινογραφία και είναι πιο πιθανό να δείχνουν την εντερική απόφραξη.
- Υπερηχογράφημα: Όταν εμφανίζεται εντερική απόφραξη σε παιδιά, ο υπέρηχος είναι συχνά ο προτιμώμενος τύπος απεικόνισης.
Θεραπεία
Η θεραπεία για την εντερική απόφραξη εξαρτάται από την αιτία της, αλλά γενικά απαιτεί νοσηλεία.
Νοσηλεία για σταθεροποίηση της κατάστασή σας: Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, αρχικά, οι γιατροί σας σταθεροποιούν ώστε να υποβληθείτε σε θεραπεία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει τοποθέτηση μια ενδοφλέβιας (iv) γραμμής σε μια φλέβα, ώστε να μπορούν να χορηγηθούν υγρά, τοποθέτηση ενός σωλήνα μέσα από τη μύτη και το στομάχι σας (ρινογαστρικός σωλήνας) για να αναρροφήσει αέρα και υγρά και να ανακουφίσει το κοιλιακό πρήξιμο, την ναυτία και τον έμετο, τοποθέτηση ένος λεπτού εύκαμπτου σωλήνα (καθετήρα) στην ουροδόχο κύστη σας για την συλλογή, μέτρηση και εξέταση των ούρων.
Θεραπεία για μερική απόφραξη: Εάν έχετε μια απόφραξη στην οποία κάποια τροφή και υγρά μπορούν ακόμα να περάσουν (μερική απόφραξη / ατελής ειλεός), μπορεί να μην χρειάζεται άλλη θεραπεία αφου σταθεροποιηθείτε.Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες που είναι ευκολότερο να επεξεργαστεί το μερικώς φραγμένο έντερο σας .Εάν η απόφραξη δεν εξαφανιστεί από μόνη της, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της απόφραξης.
Θεραπεία για πλήρης απόφραξη: Εάν τίποτα δεν μπορεί να περάσει από το εντερό σας, θα χρειαστείτε, χειρουργική επέμβαση.Η επέμβαση που θα κάνετε θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί την απόφραξη και από το ποιο μέρος του εντέρου σας έχει επηρεαστεί. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει συνήθως αφαίρεση του εντέρου εκατέρωθεν του σημείου της της απόφραξης, καθώς και οποιουδήποτε τμήματος του εντέρου έχει νεκρωθεί ή έχει υποστεί άλλη μη αναστρέψιμη βλάβη.
Εναλλακτικά, για την παροχή προσωρινής ανακούφισης σε άτομα για τα οποία η επείγουσα χειρουργική επέμβαση είναι πολύ επικίνδυνη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη θεραπεία της απόφραξης με ένα αυτοδιαστελλόμενο μεταλλικό στεντ. Ένας σωλήνας από συρμάτινο πλέγμα εισάγεται στο έντερο σας μέσω ενός ενδοσκόπιου που περνά από το στόμα ή το κόλον σας και αναγκάζει την απόφραξη να ανοίξει. Τα στεντ χρησιμοποιούνται γενικά για τη θεραπεία ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορεί να χρειάζεστε ακόμα την χειρουργική επέμβαση που θα γίνει όταν η κατάσταση σας το επιτρέπει.
Θεραπεία για ψευδοαπόφραξη
Η σταθεροποίηση, η παρακολούθηση και η υποστήριξη για μερικές ημέρες στο νοσοκομείο και η αντιμετώπιση της αιτίας εάν είναι γνωστή αποτελούν τους βασικούς άξονες της θεραπείας. Ο παραλυτικός ειλεός μπορεί να βελτιωθεί από μόνος του. Εάν ο παραλυτικός ειλεός δεν βελτιωθεί από μόνος του, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει φάρμακα που προκαλούν μυϊκές συσπάσεις για να βοηθήσουν στην προώθηση της στερεάς και υγρής τροφής εντός των εντέρων. Εάν ο παραλυτικός ειλεός προκαλείται από ασθένεια η φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός θα θεραπεύσει την υποκείμενη ασθένεια ή θα σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν περιπτώσεις, στις περιπτώσεις το κόλον είναι πολύ διατεταμένο και χρειάζεται αποσυμπίεση. Η αποσυμπίεση μπορεί να γίνει με κολονοσκόπηση ή με χειρουργική επέμβαση.